Wednesday, March 26, 2008

SAHABAT-SAHABAT RASULULLAH YANG MENINGGAL DI SYRIA

Mungkin diantara sebab bumi Syam ini berkat, jasad para sahabat baginda Rasulullah ini disemadikan di sini.

1. Saidina Bilal Bin Rabah. Radhiallah anhu.
2. Saidina Abu Darda Radhiallah anhu
3. Saidina Khalid Bin Said Radhiallah anhu
4. Saidina Said Bin ‘Amir Radhiallah anhu
5. Saidina Nu’man Bin Bashir Radhiallah anhu
6. Saidina Sharahbil Bin Hasanah Radhiallah anhu
7. Saidina Abu Umamah Al-Bahili Radhiallah anhu
8. Saidina Dihyah Bin Khalifah Radhiallah anhu
9. Saidina Wabisah Bin Ma’bad Radhiallah anhu
10. Saidina Fadhalah Bin Abid Radhiallah anhu
11. Saidina Sauban Bin Bujdud, Radhiallah anhu Khadam Rasul
12. Saidina Hujr Bin ‘Adi Radhiallah anhu
13. Saidina Salamah Bin Hisham Radhiallah anhu
14. Saidina Auf Bin Malik Radhiallah anhu
15. Saidina ‘Iiyad Bin Ghanam Radhiallah anhu
16. Saidina Syamun Bin Yazid Radhiallah anhu
17. Saidina Wasilah Bin Al-Asqa’ Radhiallah anhu
18. Saidina Aus As-Saqafi Radhiallah anhu
19. Saidina Busr Bin Jihash Radhiallah anhu
20. Saidina Miqdam Bin Ma’diyakrib Radhiallah anhu
21. Saidina Lujaj Al-‘Amiri Radhiallah anhu
22. Saidina Mu’awiyah Bin Abi Sufyan Radhiallah anhu
23. Saidina Yazid Bin Abu Sufyan Radhiallah anhu
24. Saidina Saad Bin Ubadah Radhiallah anhu
25. Saidina Sahal Bin Hanzaliah Al-Ansari Radhiallah anhu
26. Saidina Wahshi Bin Harb Radhiallah anhu
27. Saidina ‘Irbad Bin Sariah Radhiallah anhu
28. Saidina Amr Bin ‘Abasah As-Salmi Radhiallah anhu
29. Saidina Abdullah Bin Busr Al-Mazini Radhiallah anhu
30. Saidina Safinah (Khadam Rasul) Radhiallah anhu
31. Saidina Syurahbil Bin Simt ((السمط Radhiallah anhu
32. Saidina Abu Marsad Al-Ghanawi Radhiallah anhu
33. Saidina Mutallib Bin Rabi’ah Radhiallah anhu
34. Saidina Saad Bin Tamim Radhiallah anhu
35. Saidina ‘Alqamah Bin ‘Ulasah Radhiallah anhu
36. Saidina Salamah Bin Nufail Radhiallah anhu
37. Saidina Shaddad Bin Syurahbil Radhiallah anhu
38. Saidina Syrahbil Bin Aus Radhiallah anhu
39. Saidina Abdur Rahman Bin Abi Umairah Radhiallah anhu
40. Saidina Mudrik Bin Ziyad Radhiallah anhu
41. Saidina ‘Ala Bin Wahab Radhiallah anhu
42. Saidina Abdullah Bin Sufyan Radhiallah anhu

Kepada Sesiapa yang mendoakan kesejahteraan saya sempena hari lahir saya dan ketika yang lain, saya juga berdoa aga segela urusan anda dipermudahkan Allah.

19 comments:

banat @ saffa @ hazwani said...

subhanallah! ramainya~betul apa cakap awak tu, saya juga sependapat. awak memang sengaja menambah rasa cemburu, saya nk duduk di Syria juga!!

neway, memang patut awak doakan saya dipermudahkan urusan.saya tengah nervous ni, esok saya kena bagi talk pada pelajar lepasan spm. hm....birthday saya 1 april ni, anda diwajibkan wish:)

amokdemanis said...

salam. woo yeke ramainye sahabat2 rasulullah kat sane..

kebetulan last 2 days tengok kat astro - damsyik,syria. kagum jugak.

insyaAllah in mynexttrip mmg plan nak ke timur tgh. selain ka'abah, hakim rase negara mane yg plg sesuai & mudah nak dilawati?

bunga rampai said...

Salam Hakim,

Alhamdulillah, ilmu lagi.

Amin, untuk doa itu.
Terima kasih.

~albazrah~ said...

Subhanallah...ramainya. Syukur Hakim dapat tumpang barakah. Kak Azma doakan Hakim dipanjangkan umur dalam ketaqwaan, dikurnikan ilmu dan kemanisan iman. Diberkati sepanjang kehidupan, beroleh keredhaan Tuhan.

macai_suci said...

salam ziarah... wah pastinya pengalaman anda disana amatlah berharga sekali....

Anonymous said...

salam

masyaALLAH betapa berkatnya bumi syam, ramainya sahabat2 RASUL SAW yg wafat di sana...ALLAHU ALLAH...hakim, nta belajarlah dgn ikhlas dan bersungguh2, nescaya keikhlasan para sahabat dlm mencari redha ALLAH dan kesetiaan mrk meneruskan perjuangan RASUL SAW sdkt sbyk akan ada dlm diri kita...rindunya pd bumi yg penuh barakah itu...doakan akan:-(

عينا فيها تسمى سلسبيلا

hayad said...

lamanya anda menghilang. buat apa agaknya yer?

blackpurple @ jowopinter said...

Ilmu baru buat saya. Terima kasih.

Sama-sama.

Salam.

BaYu SenJa said...

Tau saja banyak sahabat disimpan di bumi Syria ni.. Tapi pernah ka pi ziarah?! huhu.. (ramai jugak rupanya aku tak tau..boleh tau, rujukan?! )

Jom mai dok sekali dengan travel kami ! hehehe

hakim dirani said...

Hazwani,
Saya juga berdoa agar Allah permudahkan segala urusan anda. selamat hari lahir.

Amokdemanis,
Minta maaf, saya tak tahu banyak. tetapi kalau ke Syria dan jordan juga menarik.

Bunga Rampai.
Sama-sama dapat kita manfaatnya.

Kak Azma,
Jazakillahu khairan kasira. Mudahan kak Azma juga mendapat banyak kebaikan dan bertambah takwa.

Macai Suci,
Alhamdulillah.

Kak Salsabila.
Sykran kerana beri samangat. macam mana dengan pengajian akak? dah habis ka?

Hayad,
Hehe, tak ada buat apa pon.

Bp,
Sama-sama.

Bayu.
Tu la, asyik ngan travel sampai lupa kat sahabat.

Abu Asma Sofiadie said...

Salam hakim, tolong bagi tau kawan2 anta, sila masuk dan add web ana nie untuk antum mengetahui perkembangan maahad... ana akan masukkan sedikit berita maahad di dalam web blog ana tu.... syukran

aria ayumi said...

huhu. kite penah dengar nama sahabat yg 1st je, saidina bilal bin rabah. yg lain, tak bape familiar. btw, thanks 4 sharing ye hakim ;)

CikguZue said...

salam ziarah

puteri said...

selamat menduduki peperiksaan!!

zino said...

selamat hari lahir semuga panjang umur sihat sejahtera dan di permudah segala urusan.. amin..

puteri said...

bagaimana peperiksaan?

kalau dah abes, boleh rehat smbil...

Isi ruang kosong di bawah dan hantarkan kembali kepada saya.

A- Tiga perkara awak tidak lupa tentang saya :
=
=
=

B- Nama gelaran saya :
=

C- Nama saya save dalam handphone awak :
=

D- Perkataan yang selalu saya cakap :
=

E- Best word gembirakan saya :
=
=
=

F- Awak mahu saya menjadi awak punya :
=

Abu Asma` Sofiadie said...

Salam kunjungan

banat @ saffa @ hazwani said...

salam~
hakim, lamanya awak x apdet
aish~nanti merajuk account blogspot awak ni, baru tau!
dah2, sila membuang sawang dan labah2 dan telur labah2 tu sekali ok:)

Abu Asma` Sofiadie said...

Assalamualaikum,

Haul Al Marhum Ustaz Niamat Diadakan pada 13 Rejab 1429/16 Julai 2008

untuk keterangan lanjut sila ke

http://abu-asma.blogspot.com/search/label/Mtiderang